Wędkarstwo, Forum wędkarskie, Wędkarstwo w sieci

Wszystkich odwiedzających zachęcamy do Rejestracji. Rejestracja jest w pełni darmowa!.
Dla aktywnych użytkowników upominki wędkarskie.
Google

dorsze

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wedka.net Strona Główna -> Wędkarstwo morskie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bogdan Barton
Płotka
Płotka

Metoda: spławik, morze
Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: 26 Sty 2008 17:02    Temat postu: dorsze
Odpowiedz z cytatem

Już kilka lat pływam po naszym bałtyku i siłuję sie z dorszami. Trzy lata pływałem na jednodniówki najczęściej do Darłówka tam mieliśmy fajny kuter Pilot 55 z super szyprem Janem, ale długa tam nie byłem i nie wiem jak jest teraz po Pilocie pływałem na kutrze Iskra i chyba jest narazie najfajniejszy z tych mniejszych jednostek. Nie lubię jakoś dużych kutrów i tłoku na nich. Drógi rok jeżdżę do Kołobrzgu ale na dwódniówki na Bornholm. Przygoda nie do opisania. Najpierw byłem kilka razy na kutrze Pegassus One fajna łajba szyper zna miejsca na duze ryby ale za często skracał rejsy. już rok pływam na kutrze SOLON przepiękny kuter i załoga super. Tu sie lowi do bulu od świtu do zmierzchu. zawsze też zabieram na taki rejs wędkę spławikową bo w porcie Nexo na bornholmie biorątakiepłocieżemiło. samo lowienie to żadna filozofia, ale troszeczkę wprawy wymaga. Bardzo lubię łowić na cienki plecionki w granicach 0,20mm i cieńsze wtedy mam lepszą kontrolę pilkera na duzej głebokości, a i sam pilker lepiej pracuje. Niegy długo nie macham przy burcie bo nie ma to sensu. Zawsze rzucam jak najdalej od innych. przy burcie łowie tylko po napłynięciu i zatrzymaniu kutra wtedy jaet najwięcej brań przez chwilę. Ale jak po kilku szarpnięciach nie ma brań już wyciągam pilkera i macham jak najdalej w morze. Co do rodzaju przynęt to najlepiej obserwować innych bo nigy nie wiadomo jaki kształt czy kolor dziś będzie dorszom odpowiadał. Obserwują kto pierwszy na jakiego pilkera lowi dorsze i wtedy szukam podobnego. Ze sprawdzonych i skutecznych mam też swoje pewniaki np zawsze z rana zaczynam od srebrno- niebieskiego lubię bory jeżeli w dzień jest słońce zakładam żarówy cvzyli różne kolory fluo jak jest pochmurno dobre są świcące czyli chrom, nikiel. Co do podszarpywania trzeba poprostu próbować różne techniki są dni kiedy dorsze lubią mocne długie szarpnięcia, a czasmi wystarczy tylko unosić pilkera nad dno. Często lowię z opadu to bardzo skuteczna metoda kiedy są leniwe brania. Rzucam daleko pilkera i kiedy opadnie na dno podszarpuję go dość wysoko szybko wybieram plecionkę i na sztywnej lince pozwalam pilkerowi opadać szrpnięcia czuć na kiju, czasami są to tylko puknięcia, dlatego używam kija takiego do 150g z nieza sztywną szczytówką wtedy nawet widać na kiju jak ryba puka w przynętę. Łowienie z Kutra to niesamowita przygoda dlatego też wybrałem rejsy dwudniowe bo nie ma tłoku na kutrze. N kutrze jest tylu wędkarzy ile jet koi do spania np na Solonie 13. Na jednodniowy rejs taki kuter zabieranawet do 20 osób, to już plątanina. Chociarz mamy rezerwację na Solona na cały rok to chcę sprawdzić jeszcze inny kuter tego samego armatora Kamel i juz mam rezerwację na 11 i 12 luty jeszcze tylko zebrać załogę. Pozdrawiam bodzio - przepraszam za błedy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
mateusz
Płotka
Płotka

Metoda: spławikowa
Ostrzeżenia: 1/5

PostWysłany: 09 Lut 2008 09:43    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

dużo wiesz o dorszach Exclamation /ort
dd4
Płotka
Płotka

Metoda: spławik

PostWysłany: 27 Lut 2008 13:15    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Możesz mi napisać więcej o tych płotkach w porcie Nexo i jak taka wyprawa wygląda, bo wybieram się 3 i 4 marca kamelem na taką wyprawę.Z góry dzięki
Powrót do góry
mack51
Płotka
Płotka

Metoda: Spinning

PostWysłany: 30 Lip 2008 22:28    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Też wybieram się na łowiska Bornholmu.Druga połowa sierpnia.Czy szyprowie zabierają wystarczającą ilość lodu,aby przechować złowioną rybę na czas transportu do domu(lubelskie)? Rolling Eyes
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
dd4
Płotka
Płotka

Metoda: spławik

PostWysłany: 31 Lip 2008 10:35    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lodu powinno wystarczyć jest go pełna lodówa.Tylko zabezpiecz się na drogie powrotną.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wedka.net Strona Główna -> Wędkarstwo morskie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: